tisdag 2 augusti 2011

Vara stolt över Pride?


Jo, det tycker jag nog att man kan vara när det gäller Sverige och Stockholm Pride-festival, på det stora hela.

I SvD Kultur idag beskrivs Pride lite humoristiskt som " den häringa homosexfestivalen i Fjollträsk" med Ring P1-inslag där så kallat vanligt (?) folk ringt in och menat att: "De homosexuella har fått fram sin ståndpunkt, det är bra nu, vi kan lägga ner det här".

Nä, så enkelt är det inte. Visst ligger vi långt framme i Sverige (främst Stockholm?) när det gäller tolerans och jämlikhet men vi är inte i mål ännu. Frågan är om vi någonsin kommer i mål fullt ut?

I en artikel häromdagen så beskrivs Stockholm som den näst gay-vänligaste staden i världen, enligt en enkätundersökning i 30 länder på 6 kontinenter.
Endast Amsterdam ligger högre. Längst ned på listan hittas två ryska städer, St Petersburg och Moskva. I Moskva tycks det vara en årlig tradition att bryskt avbryta och upplösa lokala motsvarigheten till Pride-parad. På Youtube finns filmsekvenser som visar det hela.

Det finns fortfarande många länder i världen där homosexuella handlingar är belagda med dödsstraff. Även i vårt fantastiska Sverige förekommer hatbrott mot homosexuella. Det finns alltså flera skäl att fortsätta synliggöra HBTQ-frågorna nationellt och internationellt, t ex genom en årlig Pride-festival.

Samtidigt tycker jag själv att vissa inslag i Pride-festivalen tycks vara mer ämnade att visa upp sexuell vulgaritet än att stärka jämlikhet och tolerans...
Nåväl, det är väl närmast en lyx idag att få känna sig lite pryd i något sammanhang ;-)

(HBTQ står för homo-, bi-, transsexualitet samt queer)
(Regnbågshundarna ovan är från Pride i Philadelphia i juni)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar