tisdag 9 augusti 2011

Vad är FRIHET?


Så här i skälvande slutminuterna av semestern så håller jag på att läsa ut boken FREEDOM av Jonathan Franzen. Den är ganska omtalad och det har bl a nämnts att USA:s president Barack Obama fick boken att läsa under sin korta sommarsemester på Martha’s Vineyard förra året. Jag undrar vad han tyckte om den.

Jag själv blir inte riktigt klok på vad jag tycker. Boken är ett bitvis fängslande porträtt av det USA som Bush-administrationen lämnat efter sig, bitvis är den väldigt trivial i sitt vardagsbeskrivande, bitvis närmast banal i att måla upp det ständiga dilemmat mellan äkta kärlek och ren köttslig lusta (vanligtvis till olika objekt). Men emellanåt dyker det upp en mening eller ett citat från någon av huvudfigurerna som fastnar i huvudet. Under ett kort ögonblick av klarsynthet påminns man om att frihet inte bara är av godo (det visste vi kanske i och för sig redan tidigare…). Ett fönster öppnas på glänt och avslöjar hur människan har svårt att hantera fullständig (?) frihet utan att den samtidigt förgör henne och/eller dem runtomkring.

I ett ironiskt intervjusvar förklarar en av huvudpersonerna, den cyniske musikern och hantverkaren Richard Katz, vad han ser som så uppfriskande med Republikanska partiet:
"They leave it up to the individual to decide what a better world might be. It’s the party of liberty, right?"

Är det högerliberalernas absoluta drömvärld i ett nötskal? Att vi alla människor på jorden (eller bara i närområdet?), var och en på egen hand, ska få bestämma själva hur vår tillvaro bäst ser ut? Och fritt få sträva dithän, oavsett konsekvenser för omgivningen.


I en annan passus beskriver moralens och hållbarhetens väktare och förespråkare Walter Berglund hur allt rör sig kring samma problem när det gäller personlig frihet:
"People came to this country for either money or freedom. If you don’t have money, you cling to your freedoms all the more angrily. Even if smoking kills you, even if you can’t afford to feed your kids, even if your kids are getting shot down by maniacs with assault rifles. You may be poor, but the one thing nobody can take away from you is the freedom to fuck up your life whatever way you want to."

Jag har inte läst boken till slut ännu så det kommer förmodligen mer tänkvärt om frihet och dess betydelse för oss människor. Och det är en lika intressant som viktig fråga tycker jag; Vad är egentligen frihet? För dig, för mig, för Nelson Mandela, för Aung San Suu Kyi, för Dawit Isaak, för folk i Libyen, i Nordkorea, i Sydkorea, i Stockholm och i Upplands Väsby? Och i ett USA som snart är skuldsatt och intecknat långt över taknocken, och det gentemot diktaturen Folkrepubliken Kina!?

Är frihet att få rösta på vilket parti man vill? Och, om man vill, att få sälja sin röst till någon för en hundralapp? Är frihet att kunna välja mellan 20 olika sorters frukostflingor? Att få äta eller drick hur mycket man vill, av vad som helst? Är frihet att få säga vad som helst om vem som helst? Är frihet att få röra sig och resa hur som helst? Är frihet att få välja vilket färdsätt man vill, att välja vilken skola och vilket sjukhus man vill till sig och sin familj?

Är frihet att få förstöra sitt eget liv om man så önskar? Är frihet också att få förstöra andras liv, på ett eller annat sätt?


Läs gärna recensionerna av Freedom (Frihet):

Friheten är ett tveeggat svärd, tycks Franzen mena, och den individuella frihet som amerikaner i alla tider hyllat och eftersträvat är inte möjlig annat än på någon annans eller något annats bekostnad. (SvD)

Välstånd ger frihet, men friheten blir så småningom ett fängelse i ett samhälle fullt av komplicerade paradoxer. (DN)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar