torsdag 18 augusti 2011

PRAO - Simpelt recept för skolan?


Jag sitter ju som ledamot i Produktionsstyrelsen i Upplands Väsby. Denna styrelse ansvarar ytterst för genomförandet av bl a kommunens grundskole- och gymnasieverksamhet. Vår största utmaning där är att utveckla och förbättra skolan så eleverna går ut med godkända betyg och tillräckliga kunskaper.

På DN Debatt idag skriver Metta Fjelkner, ordförande i Lärarnas Riksförbund, och Tobias Krantz, tidigare utbildningsminister, numera chef för utbildning, forskning och innovation på Svenskt Näringsliv, om att Ungdomar måste bli bättre förberedda för yrkeslivet. Man har låtit företag svara på en enkät och föga förvånande svarar majoriteten att baskunskaper (läsa, skriva, räkna) är helt avgörande samt att social kompetens är oerhört viktigt.

Fjelkners och Krantz huvudförslag är att återinföra en utvecklad prao-verksamhet: två veckor på högstadiet och en vecka på gymnasiet. (?)

Visst, ett intressant och förmodligen bra förslag, men en helsides debattartikel som mynnar i detta? Som man brukar säga om bonden som klippte grisen; Mycket skrik för lite ull.

Det behövs nog mer omfattande reformer än så för att få den svenska skolan att börja komma ikapp t ex den finska. Framförallt höjda lärarlöner och upprättad lärarstatus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar