lördag 27 augusti 2011

Mikaela Valtersson lämnar politiken

DN Debatt idag meddelar Upplands Väsbys enda riksdagsledamot att hon lämnar den aktiva politiken. Som hon säger: "Jag var beredd att satsa helhjärtat på språkrörsuppdraget med stor iver och fullt av idéer. Men mitt parti ville annorlunda och det har jag stor respekt för."
I samma inlägg beskriver Mikaela hur viktigt det är att Miljöpartiet avhåller sig från blockpolitik. MP måste vara berett att bilda regering även med Moderaterna. Hon avslutar med:
"Miljöpartiet har chansen att bli ett brett, pragmatiskt och framtidsinriktat parti med en tydlig ideologisk strategi. Vi är idag Sveriges tredje största parti. Vi måste ta det ansvar som detta förtroende kräver. Det är dags att vi börjar agera utifrån det.
Världen behöver grön politik som omsätts i verkligheten. Vår politik är alldeles för viktig för att bara skrivas på plakat och i debattartiklar. Det är i verkligheten vi förändrar världen."


Jag har all förståelse för Mikaelas beslut att lämna riksdagsposten och den aktiva politiken. Jag delar också hennes respekt för partiets vilja att välja ett annat kvinnligt språkrör. Likväl tycker jag det är en ledsam och olycklig förlust för Miljöpartiet - och för en grön omställning av vårt land.

2 kommentarer:

  1. Jag tycker hon har helt rätt när det gäller Mp och S. Som det är nu så är Mp ett vänsterparti, inget mittenparti eftersom man så tydligt utesluter ett samarbete med M. Det behövs ett mittenparti i Sverige, och där hade Mp kunnat fylla en funktion. Men att Mp ska utesluta att samregera med M kanske har stöd inom partiet?

    SvaraRadera
  2. Tack för kommentar, Markus. Många av oss miljöpartister anser ju snarare att MP ligger "ovanför" den traditionella vänster-höger-skalan, med en omställning till långsiktigt hållbart samhälle - lokalt men också globalt - som det allt överskuggande målet. Det synsättet kan sannolikt utgöra föda till kontinuerlig diskussion på en helt egen blogg...

    Oavsett detta så är det ju så att det är bildandet av Alliansen (dvs de borgerliga partiernas formaliserade samverkan) som tvingat fram en skärpning av den blockpolitik som vi sett de senaste mandatperioderna. Inför senaste valet diskuterade väl t o m de borgerliga huruvida man skulle registrera Alliansen som ett eget parti för att öka möjligheterna att vinna (med tanke på att ffa KD kunde hamna under riksdagsspärren).

    Personligen tycker jag att blockpolitik av detta slaget på sikt kan bli en ödesdiger kopia av hur det ser ut i USA. Det leder till en politisk polarisering där enskilda (läs: mindre) partiers nyanser och visioner riskerar att försvinna. Kreativiten urlakas och politiken blir ytlig.

    SvaraRadera