måndag 15 augusti 2011

Lagligt övergrepp på kvinna?

Du hör förtvivlade skrik. Fyra män håller fast en kvinna, bänder upp hennes armar på ryggen och försöker slita av henne kläderna. Männen bär uniform, de är faktiskt poliser! Intill står deras polisbilar med blinkande blåljus.

Kvinnan skriker hjärtskärande: "Släpp mig! Låt mig vara!" Undrande människor stannar till för att se vad som händer. En av dem filmar med sin mobiltelefon övergreppet på kvinnan men då kommer en av poliserna och beordrar att filmandet ska upphöra. Annars...

Kvinnan tvingas in i en av polisbilarna. Den burka hon har på sig har poliserna inte lyckats slita av henne.
Polisens burkakommando har slagit till i syfte att följa och tydliggöra det burka-förbud som nyligen införts i Frankrike.
Om du tror att ovanstående är en påhittad scen så kan du klicka på nedanstående länk.

Fransk burka-polis

Heltäckande ansiktsklädnad KAN vara ett problem i vissa sammanhang, men man löser inte det genom ett burka-förbud. Det visar filmsekvensen med plågsam tydlighet.

(Jag inser att den filmade incidenten skulle kunna vara iscensatt just för att visa på det galna i den nya lagstiftningen, men då har man också lyckats. Å andra sidan så förefaller händelsen på filmen vara autentisk)

4 kommentarer:

 1. Inom islam finns ett påbud om att kvinnor ska dölja "sina behag" (vilket tolkas olika) pga att män (enligt islam) inte kan kontrollera sin sexualitet. Därför måste kvinnan ta ansvar för att förhindra att hon blir utsatt för övergrepp. Därav slöja/burka/niqab. Borde vi inte sträva efter att få bort dessa värderingar, som i slutändan leder till att män ger sig själva rätt att trakassera kvinnor som klär sig efter eget tycke?

  SvaraRadera
 2. Tack Markus för din kommentar/fråga.
  Visst ska vi bekämpa värderingar som innebär en nedgradering av kvinnan till objekt och offer som måste anpassa sig till mannen. Representanter för denna typ av värderingar finns dock i de flesta kulturer, även i den "svenska" eller "franska".

  Som sagt, diskriminerande värderingar ska bekämpas men jag är övertygad om att man har större möjlighet att lyckas genom dialog och utbildning. Inte genom hårdför lagstiftning som i en problematik som denna kan bli oerhört svår att följa, och dessutom riskerar att istället underblåsa och öka på de felaktiga värderingarna.

  SvaraRadera
 3. Jag tror det är viktigt för ett samhälle att vara tydligt när det gäller värderingar. Och lagar och förordningar är ett sätt att vissa var samhället står. Att förbjuda våldtäkt i hemmet (som tidigare inte var straffbart) m m är exempel på hur det svenska samhället har gått till väga. Att förbjuda niqab och burka vore ett ytterligare steg att helt komma bort från idén om att kvinnor är ansvariga för att förhindra att de utsätts för övergrepp.

  SvaraRadera
 4. Tack för ny kommentar, Markus. Jag konstaterar återigen att vi visserligen är ense om betydelsen för ett samhälle och dess medborgare att ha tydliga icke-diskriminerande värderingar. Däremot är vi oense i förbudsfrågan och jag har faktiskt svårt att förstå din parallell mellan lagstiftning mot våldtäkt och lagstiftning mot burka!?

  Om en kvinna är tvingad av någon annan (t ex sin make) att bära burka eller niqab så finns det i vårt land redan idag lagstöd mot detta tvång och det är bl a detta vi bör försöka sprida kunskap om.

  Om det istället är så att kvinnan täcker sitt ansikte helt frivilligt, vilket sannolikt förekommer, så ser jag det som helt främmande för ett civiliserat demokratiskt och jämlikt samhälle att med lagstöd kunna slita av kvinnan detta plagg, mot hennes vilja, så som filmsekvensen visar.

  Jag tror alltså inte på ett generellt förbud mot burka och niqab eftersom det skulle vara omöjligt för samhället att efterleva på ett värdigt sätt.

  Jag tror inte vi kommer längre i detta meningsutbyte.
  Med vänlig hälsning,
  Michel

  SvaraRadera