lördag 23 juli 2011

Ondskan inom oss



Ibland slår människans ondska till på ett sätt som ter sig helt overkligt. Efter inledande spekulationer så tycks nu bilden vara ganska klar kring vad som hänt i Oslo och på Utøya. Möjligen är det en ensam man som planlagt och genomfört ett bombdåd och en massaker som i nuläget krävt minst 91 liv. Motivet kan vara högerextrema åsikter, intolerans och rasism. Eller så förklaras dåden av psykisk sjukdom. Frågan är kanske om det i ett fall som detta går att dra en klar skiljelinje däremellan?

Med rubriken ovan så menar jag att fröet till ondskan finns inom oss alla. Men det gör också fröet till godhet och det viktiga för oss alla är att ständigt försöka göda och gro det senare samtidigt som vi försöker krympa och svälta ut fröet till ondska. Att gro det goda fröet inom oss gör vi genom genom dialog, öppenhet, tolerans och generöst visad människokärlek. Vi gör det också genom bra, jämlik utbildning samt hälso- och sjukvård.

Tyvärr så kan ondskans krafter utnyttja det öppna samhället och det fria informationsflödet i sitt eget syfte. Demokratins långsiktigt fredliga vapen mot detta är inte att strypa informationen och skapa ett mera stängt samhälle. I så fall har ondskans krafter segrat.

En dag som denna så är det viktigare än någonsin att fredligt kämpa för demokrati, öppenhet och tolerans. På Utøya hade ungdomar samlats för att tillsammans diskutera och utveckla sitt politiska engagemang för ett bättre samhälle och för en bättre värld. Idag är det många av dem som inte finns längre. Det innebär att vi som finns kvar, oavsett politisk inriktning, måste anstränga oss mer och vara ännu tydligare i vår fredliga kamp för det goda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar