fredag 8 juli 2011

En Astrid som inte bör stråla


När jag på berättigad uppmaning från M skulle städa undan gamla tidningar så hittade jag International Herald Tribune från mitten av juni. När jag snabbt bläddrade igenom så fastnade blicken för rubriken:
Japan's other fight to prevent a nuclear disaster

Den nyheten hade jag nästan missat. Förutom problemen med reaktorerna i Fukushima så kämpar alltså Japan med att få ordning på en bridreaktor i Monju, 95 km från miljonstaden Kyoto. Denna reaktor, som ska ha kostat motsvarande 12 miljarder US dollar att bygga stod färdig 1991 men stängdes ned redan 1995 efter en brand i anläggningen. Efter 15 års förberedelser så startade man Monju-reaktorn igen i maj förra året. Men efter bara tre månader så var olyckan framme igen. En bränslebytar-manick vägande drygt 3 ton kraschade inne i reaktorkärlet och har legat där sedan dess. Man har gjort åtskilliga försök att lyfta ut den men en försvårande faktor är att kärnbränslet kyls, inte med vatten utan med flytande natrium som i kontakt med luft eller vatten fattar eld och kan orsaka explosion. Det innebär att en olycka i en bridreaktor kan vara mycket farligare än i en "vanlig" reaktor.

Monju-reaktorn drivs med så kallat MOX-bränsle. Det är en mix av utarmat uran och plutonium. Vid processen så bildas mer plutonium än vad som tillförs. Detta är ett problem när det gäller att ta hand om avfallet men många varnar också för risken att detta plutonium kan komma i orätta händer och användas i terrorsyfte.

Man inser lätt att kostnaderna för Monju-reaktorn har kostat mångmiljardbelopp genom åren (oavsett valuta). Till saken hör att reaktorn, enligt tidningsartikeln, har gett full elproduktion under en (1!) enda timme sedan den togs i drift.

Detta är ytterligare ett exempel på enorma ekonomiska satsningar på kärnkraft som visar sig vara totalt misslyckade ur energiperspektiv och samtidigt utgör stor risk för människor under mycket lång tid.

Vad har då bilden med detta att göra? Jo, det är undertecknad som njuter av den härliga Atlantkusten i Normandie i påskas. Ute på udden, strax till höger utanför bild ligger kärnkraftverket i franska Flamanville. Enligt vår värdinna på B&B Le Chateau så byggs där en ny reaktor som ska drivas med MOX-bränsle. Om jag uppfattat rätt så kallas denna reaktortyp Astrid (Advanced Sodium Technological Reactor for Industrial Demonstration). Jag är övertygad om att ifall vår Astrid (Lindgren) fick höra det så skulle hon vända sig i sin grav.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar