lördag 9 april 2011

Ge hundra - för Dawit Isaak!


Jag läste att Riksbanken beslutat vilka kända svenskar som ska pryda de nya sedlarna. Astrid Lindgren (20 kr), Evert Taube (50), Greta Garbo (100), Ingmar Bergman (200), Birgit Nilsson (500) och Dag Hammarskjöld (1000).
Kultur är viktigt, föda för själen. Men livet består av annat också. Därför är det märkligt att Riksbanken valt fem kulturkändisar.
Förvisso bra namn allihop, men ändå tidstypiskt opportunistiskt och en aning ytligt.
Var finns vetenskapen!? T ex Alfred Nobel, Gustaf Dahlén, Lars Magnus Ericsson, Anders Celsius, Jöns Jacob Berzelius.

Eller starka kvinnor som valt sin egen väg för det de trott på:
Fredrika Bremer, Drottning Kristina.

Nåväl, ett huvudkriterium för val av personer till sedlarna var att de är döda (som samtliga namn ovan).

Jag vill passa på att slå ett slag för den fängslade Dawit Isaak. Svensk och EU-medborgare som nu suttit fängslad i Eritrea i 3485 dagar. Med andra ord så närmar det sig 10 år - ett decennium!

Orättfärdigt fängslad för att han kämpade för yttrandefriheten. Den tysta diplomatin fungerar uppenbarligen inte. Sverige borde nog, med EU:s hjälp, anta en mer offensiv strategi. Dawit Isaak lever förhoppningsvis fortfarande. Men om inte Sverige och UD får något att hända snart så är risken stor att även Dawit Isaak uppfyller kriteriet för att hamna på en av våra sedlar. Egentligen borde han finnas där redan idag, som en daglig påminnelse om vikten av att stå upp mot förtrycket som tyvärr fortfarande frodas på många håll i världen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar