tisdag 22 mars 2011

Vatten - Vårt viktigaste livsmedel


I morgontidningen fanns en bra bilaga idag, från Svenskt Vatten. Annars hade jag missat att det idag 22 mars är Världsvattendagen.

I samband med detta så har också meddelats att Stephen R. Carpenter, professor i zoologi vid University of Wisconsin-Madison, USA, har utsetts till mottagaren av 2011 års Stockholm Water Prize. Carpenter är världsledande forskare inom sjöars ekosystem.

Enligt uppgift i bilagan så saknar mer än en miljard (1 000 000 000) människor rent dricksvatten. Med tanke på det så är det lite märkligt att vi tar vatten så givet, eller hur? Vi svenskar använder i snitt 10 liter per dygn.

Det förutspås att bristen på sötvatten kommer öka framöver. Jag minns för några år sedan ett debattinlägg där någon halvgalen - eller framsynt och kreativ? - forskare föreslog att vi skulle omvandla Östersjön till en sötvattensjö just av den anledningen. Sötvatten blir guld värt! Hmmm.

Med tanke på de hotande härdsmältorna i kärnkraftverket i Fukushima så kommer jag att tänka på de enorma mängder vatten som krävs för detta energislag.
Vatten, form av en tsunami, ligger ju också bakom den stora katastrofen i Japan.

Jag kommer också att tänka på Östersund som efter åtskilliga månader knappt har hämtat sig från cryptosporidium-epidemin. Tänk att ett svenskt samhälle kan vara så sårbart! Tyvärr kanske en nyttig påminnelse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar