torsdag 31 mars 2011

Idag kom NKS-rapporten......från NKS-förvaltningen där det planerade innehållet i Nya Karolinska Solna beskrivs. Däri antyds att NKS ska samla den högspecialiserade vården, sannolikt på bekostnad av bl a Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge - som väl då ska få det som blir över?

Nåväl, i regionala nyheterna på TV förklarade ikväll finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl tydligt att "Alliansen har satt ner foten" och bestämt att även Huddinge-sidan ska behålla, och även utveckla, den avancerade vård och forskning som man bedriver redan idag.
Det var väl ett bra besked ur ett regionsperspektiv? Detta eftersom det vore synd att dränera södra sidan när man nu i en medveten satsning sedan decennier har byggt upp en akademisk "motpol" till norra Stockholm. Frågan är ju om det ena måste utesluta det andra!?

Torbjörn Rosdahl & Co, som alltså "satt ner foten", har säkert gjort detta som en konsekvens av att vi i Miljöpartiet upprepade gånger har lyft denna fråga på senare tid, bl a i

Dagens Medicin
Newsmill
DN.se

Detta naturligtvis sagt lite med glimten i ögat ;-)

Om jag ska bli allvarlig igen så kvarstår utan tvekan många frågetecken när det gäller hur den framtida hälso- och sjukvården - inklusive FoUU! - ska organiseras på bästa sätt för stockholmarna.

Jag säger bara en sak: Fokusera inte bara på det framtida Karolinska Universitetssjukhuset! Vi behöver Karolinska Universitetssjukvården - i hela länet!
FoUU (dvs Forskning och Utveckling samt Utbildning) ska genomsyra ALL hälso- och sjukvård. För patientens bästa!

Ojoj, nu blev jag visst lite exalterad...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar