torsdag 3 februari 2011

Nya Karolinska Solna - feltänkt!


I ett tidigare inlägg hade jag ovanstående rubrik med frågetecken. I och med nedanstående citat så vågar jag nog ta bort frågetecknet.
För alla er som är intresserade av Nya Karolinska Solna (NKS), detta för Stockholm så oerhört viktiga sjukusbygge, så vill jag tipsa om en intressant artikel i Dagens Industri, närmare bestämt i bilagan DI Dimension Nr 1, 3 februari 2011. Förhoppningsvis publiceras den snart på webben.

Under rubriken SKRYTBYGGET redogör tidningen för det politiska spelet bakom NKS - så här långt. Det citat jag nämnde ovan ska vara uttalat av det nya finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl och lyder:
"Vi bygger inte ett nytt Karolinska. Nya Karolinska är inte gamla Karolinska i nya kläder. Karolinska ska stänga. Vi bygger ett helt nytt sjukhus där den högspecialiserade sjukvården ska samlas för dem som är sjukast. Och där ska vi bli världsledande. Drabbas du av en vanlig sjukdom hamnar du på ett vanligt sjukhus."
Slut citat.

Det sistnämnda kan inte tolkas på annat sätt än att vanliga stockholmare med vanliga sjukdomar har inget på NKS att göra. Alla vi får söka oss till de gamla sjukhusen.
NKS är till för patienter - från hela världen? - med ovanliga diagnoser som behöver avancerad behandling för våra skattepengar. Eller kommer det vara plånbokens tjocklek som avgör vilka som får läggas in?

Som sagt, frågetecknen kring NKS är fortfarande många. Nu gäller det vilket innehåll det nya sjukhuset ska ha. Och Alliansen kommer sannolikt i vanlig ordning försöka skynda på beslutsprocessen. Det finns anledning att vara bekymrad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar