söndag 7 november 2010

Good Morning Vietnam!Har varit en vecka i Hanoi för besök på Dai Hoc Y (Hanoi Medical University). Det är 6 år sedan mitt förra besök och det är intressant att notera hur de ekonomiska hjulen snurrar på i denna socialiststat. Det är fortfarande ett myller av människor och trafiken är lika livlig, men nu ser man lite fler bilar än tidigare. Det är ju drömmen för vietnamesen att äga en bil även om den tar sig fram sämre än vespan eller lätta motorcykeln.

Enligt uppgift så har vårt svenska biståndsorgan SIDA påbörjat ett tillbakadragande från Vietnam eftersom landet numera klassas som medel- istället för låginkomstland.
På sätt och vis kanske ett trist besked samtidigt som det är glädjande att Vietnam i allt högre grad kan stå på egna ben och bygga en framtid med ökande välfärd. Allvarligt är dock att (det forna) utvecklingslandet, i och med befolkningens ökande välstånd, också riskerar att alltmer bidra till användandet av fossila bränslen. Apropå avgaser så har numera en majoritet av trafikanterna munskydd i trafiken - liksom hjälm i olika form och färg!Ho Chi Minh
Den stora staden i söder heter ju numera inte Saigon utan Ho Chi Minh City för att hedra den store ledaren. På bilden nedan ses en av alla de vakter som omgärdar Ho Chi Minhs mausoleum i bakgrunden. Några månader per år restaureras ledarens kvarlevor av experter i Moskva.
Ständig bröllopsyra?
Bilden högst upp visar en propagandaskylt intill Hoan Kiem Lake med den vackra pagoden. Under skylten ses ett av alla de brudpar som poserar för fotografering på romantiska platser som denna. Uppenbarligen en omfattande bizniz.
(Klicka på bilderna för att förstora dem)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar