söndag 11 april 2010

Polsk tragediBilderna av presidentpalatset i Warszawa tog jag strax före påsk. Idag är samma plats fylld av ljuslyktor och blommor till minne av president Lech Kaczynski. Det är en ofattbar tragedi för det polska folket att deras president och ett flertal personer i statsledande funktioner ryckts bort genom vad som verkar vara en onödig olyckshändelse. Med onödig menar jag att mycket tyder på att katastrofen orsakades av ett ödesdigert beslut att försöka landa i tät dimma trots flera avbrutna försök dessförinnan. Det spekuleras i att en pressad pilot valde att landa, mot lokala flygledningens rekommendation, eftersom presidenten och hans sällskap hade bråttom till minnesceremonin i Katyn. Om planet hade vänt och gått ner på en alternativ flygplats istället så hade sällskapet ombord missat ceremonin - men de hade sannolikt levt idag. Som sagt, det är fortfarande spekulationer vad som hänt men jag tror det kan vara en nyttig övning för oss alla att sätta oss in i pilotens situation i scenariot ovan. Hade du förmått stå emot trycket och vägrat landa i dimman? Jag kan bara hoppas att jag hade haft den styrkan. Förhoppningsvis slipper vi någonsin utsättas för en sån situation, men det är en viktig påminnelse om att det kan komma en stund då man, mot omgivningens tryck, måste stå för en egen åsikt, ett eget beslut eftersom det är det enda rätta.

När det gäller Lech Kaczynskis plötsliga död så är det utan tvekan en stor förlust för Polen. När en statsledare rycks bort är det en självklarhet att hyllningar och minnesord uttalas. Men det hedrar t ex Svenska Dagbladet som idag presenterar en nyanserad bild av honom. Kaczynski var en man som tillsammans med bl a Lech Wałęsa
kämpade mot kommunismens förtryck. Samtidigt var Kaczynski - känd som abortmotståndare men samtidigt positiv till dödsstraff - på väg att hamna alltmer i otakt med dagens moderna Polen. Med största sannolikhet hade han förlorat höstens presidentval. Oavsett detta så är det en tragedi att han fick lämna ifrån sig presidentskapet för tidigt och på detta chockartade sätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar