torsdag 29 april 2010

Det finns bara ett Miljöparti, del 2

I ett tidigare inlägg kommenterar jag hur Centerpartiet, som brukar se sig som ett grönt parti, alltmer sviker de idealen. Nedanstående refererar till en rapport från Riksdagens Utredningstjänst (RUT PM 2010:0619) som utgör bevis för ytterligare svek mot Centerns väljare.

Centerpartiets svek mot landsbygden – klyftan mellan stad och land växer

"Miljöpartiet har låtit riksdagens utredningstjänst granska de regionalpolitiska effekterna av regeringens politik inklusive de reformer man presenterade i 2010 års ekonomiska vårproposition. Analysen visar tydligt hur inkomstklyftorna ökat mellan stad och land.

Regeringen har sänkt skatterna med närmare 100 miljarder (netto) under mandatperioden. Många har fått mer i plånboken men fördelningen har varit väldigt ojämn.

Centerpartiet har nu under fyra år medverkat i en regering där de stora förlorarna, utöver sjuka och arbetslösa, blivit alla de människor som bor utanför storstäderna och dess förortskommuner. De som förlorat särskilt på regeringens politik i förhållande till övriga Sverige är de som bor på glesbygden och i mindre kommuner. Inkomstklyftorna mellan stad och land ökar.

Den genomsnittlige förortsbon i kommuner som Lidingö eller Vellinge har ökat sin nettoinkomst med 16 500 kronor medan glesbygdsbor i Överkalix eller Hjo endast har fått 9 100 kronor mer i plånboken efter skatt. Det innebär att klyftan mellan ett par som bor i Lidingö/Vellinge har ökat med 14 800 kr i förhållande till ett par som bor i Överkalix/Hjo.

Skillnaderna beror till stor delen på att regeringens politik har gynnat höginkomsttagare och personer med dyra fastigheter, till exempel genom jobbskatteavdraget, den höjda skiktgränsen i den statliga inkomstskatten och förändringar i fastighetsskatten
."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar