onsdag 31 mars 2010

Elbilar inspirerade av tandborstar?

Igår var jag och övriga av Miljöpartiets kandidater och fullmäktigeledamöter på Öppet hus i Landstinghshuset, för att lära känna varandra under trevliga former.
Tillsammans med Berit hamnade jag i samtal med Yvonne Blombäck om elektriska spårbilar. Det brittisk-koreanska företaget Vectus har sedan några år en testbana i Uppsala som Yvonne, Raymond med flera hade besökt nyligen - och fått teståka!

Det kan ta ett tag innan man fattar finessen med spårbilar, men visst vore det fantastiskt med ett bilfritt Stockholms innerstad där dessa läckra spårbilar nästan ljudlöst svischar fram några meter ovanför marken. Människor kan transportera sig själva, men även prylar; Man kan få in en hel lastpall om det skulle behövas!

Sydkorea är onekligen ett land som ligger långt framme när det gäller teknologi, inte minst grön sådan. Nyligen läste jag om en annan elbilssatsning som utvecklats av KAIST och som stöds av borgmästaren i Seoul. Det intressanta är att tekniken liknar den som finns i moderna eltandborstar som man kan sätta på laddning trots att de saknar synliga elektroder. Det vill säga elektronerna passerar genom plasten.
När det gäller dessa elfordon så laddas de på vissa sträckor av gatan genom att "suga upp" elektricitet från nedgrävda kablar. En människa kan röra asfalten på samma ställe utan att få någon elstöt. Magiskt!
Läs mer om denna Online Electric Vehicle OLEV

Nedan en bild från just Sydkoreas huvudstad Seoul som jag besökte 2006, dock utan att se några elbilar tyvärr. Däremot som synes representanter för den unga, positva generationen. Kimchi!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar