onsdag 16 december 2009

Doula - för jämlikhet i vården

Jag är okunnig. Fram till idag hade jag ingen aning om vad en doula är. Nu vet jag att det är en kvinna som ger stöd åt andra kvinnor före, under och efter förlossningen. Föreningen Födelsehuset har i samarbete med folkhälsokommittén Västra Götalandsregionen startat ett pilotprojekt - ”Utlandsfödda kvinnor som doulor och kulturtolkar”. I rapporten anges:
"Utlandsfödda kvinnor främst från Somalia och Etiopen löper en mycket högre risk att förlora sitt barn under graviditeten eller i samband med förlossning, jämfört med svenska kvinnor. Trots de ökade riskerna för komplikationer, får dessa kvinnor inte samma goda vård och omhändertagande som svenska kvinnor. Det förekommer strukturell diskriminering inom sjukvården, som innebär att utlandsfödda kvinnor inte får lika vård som infödda svenska kvinnor. Bristande kommunikation och kulturella olikheter kan skapa missförstånd, bristande förtroende och otrygghet. För att överbrygga detta behövs ytterligare åtgärder så att vården blir mer jämlik och trygg för alla."
Ett sätt att bidra till en transkulturell och mer jämlik vård är alltså att utbilda och använda doulor. Intressant och värt att följa!

3 kommentarer:

 1. I recently came accross your blog and have been reading along. I thought I would leave my first comment. I dont know what to say except that I have enjoyed reading. Nice blog. I will keep visiting this blog very often.

  Lucy

  http://maternitymotherhood.net

  SvaraRadera
 2. I recently came accross your blog and have been reading along. I thought I would leave my first comment. I dont know what to say except that I have enjoyed reading. Nice blog. I will keep visiting this blog very often.

  Lucy

  http://maternitymotherhood.net

  SvaraRadera
 3. Thanks for your kind words, Lucy. Unfortunately I write almost entirely in Swedish, however maybe that is not a problem for you?

  SvaraRadera