onsdag 25 november 2009

Party of Polarities

Som medlem av Miljöpartiet fascineras jag av dess polariteter som bidrar - huvudsakligen - till en positiv spänning. Åtminstone i mina ögon. Vad är det för polariteter då? Jo, t ex:

1. Partiet vs Individen
MP har ett flertal färgstarka personligheter med den klarast lysande stjärnan i språkröret Maria Wetterstrand. Samtidigt upplever jag att just MP sätter partiet före individen, bl a genom att ha två språkrör (istället för en partiledare), och ännu tydligare genom att ha den uttalade principen att man inte ska sitta på ett och samma förtroendeuppdrag mer än tre mandatperioder.

2. Partiidealet vs Koalitionssamarbete
Partiet måste naturligtvis ha en tydlig kompass som helst pekar i en någorlunda unik riktning. Samtidigt har partiet (vi?) valt att införliva oss i en rödgrön koalition som motpol till den borgerliga alliansen.
Men för att anknyta till vad Peter Eriksson sa på MP:s Kommun- och Landstingsdagar i Örebro för en tid sedan så är det nu dags att ta fullt ansvar för det förtroende som svenska folket är på väg att visa oss.
Med andra ord så ska vi stå fast vid våra huvudprinciper och inte rucka på den politiska inriktningen. I annat fall vaknar vi upp en tid efter 2010 års exceptionella valframgångar och plågas av en svår svekdebatt pga alltför många kompromisser.

3. Gamla MP vs Nya MP
Som Maria W uttryckte det i Örebro:
Vi är vana att se oss som små och tuffa, men nu måste vi vänja oss vid att se oss som stora – och tuffa!
Underdog-perspektivet gäller inte längre. MP är på ett helt nytt sätt en politisk maktfaktor som inom kort är ett av de största partierna i landet. I en sådan medvind mättad av segerns sötma kommer det vara desto viktigare att fundera över vart vi är på väg? Framgång kan förblinda och röstmaximering ter sig som en politisk variant av rysk roulette.

Sammanfattningsvis så präglas MP ändå på ett spännande och utmanande sätt av polariteter och paradoxer. Som en trevlig grön örebroare sa till mig på Kommun- och Landstingsdagarna; ”Ingenting är svart eller vitt”.

Problemet är bara att MP är illa ute om det rödgröna rörs ihop och blir grått...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar