torsdag 26 november 2009

Gubbvälde!

Sitter på pendeltåget på väg hem till Upplands Väsby efter sista träffen på politikerutbildningen (egentligen är sista tillfället om ett par veckor men då är jag i Trollhättan).
Ikväll var det riktigt bra! Yvonne Blombäck, MP-politiker i Värmdö kommun samt landstingspolitiker, inledde med att energiskt och inspirerande beskriva hur man kan driva igenom grön politik genom idogt, klokt och smart arbete. Och ALDRIG ge upp!

Efter pausen hade ett annat energiknippe intagit lokalen. Det var Annika Hirvonen, språkrör för Grön Ungdom i Stockholmsregionen. Hon stängde av dataprojektorn, satte sig kaxigt grensle över en stol och berättade på ett fängslande sätt hur hennes politiska engagemang tagit sig form och uttryck ända från 3 års ålder. Annika visade sig vara en stor naturbegåvning i talekonst och utifrån egna erfarenheter och med beskrivningar av mod och känslor fick hon oss alla att le och bli påminda om varför vi har bestämt oss för att engagera oss, att göra skillnad.

Mötet med Annika var omvälvande. Det är ytterst sällsynt med en sån kombination av värme, ärlighet, mod och klokhet – hos en 20-åring. Annika for President! Eller åtminstone framtida ”riktigt” språkrör i MP.

Annika sa flera saker som etsade sig fast. En sak var när hon beskrev hur hon på en partikongress ställde sig i talarstolen och pläderade på ett sätt som förmodligen överglänste de flesta övriga talare. Annika beskrev dessa övriga som nästan uteslutande ”gubbar som alla sa samma sak”.

Då slår det mig; Helv..e! Jag är ju själv en del av gubbväldet!

Men hur gör man då, om man tycker att gubbväldet och ojämställdheten måste bort?
Och man själv är gubbe? Engagera sig politiskt kanske?
Det blir ju ett slags Moment 22...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar